Werkkostenregeling 2022

Werkkostenregeling  2022

De dagen worden korter en dat betekent ook dat we de balans voor de werkkostenregeling weer opmaken. Misschien wilt u uw medewerkers nog een kerstpakket of een eindejaarsgeschenk gegeven. Maar hoe zit het ook al weer met de werkkostenregeling?

Uitgangspunt van de werkkostenregeling (WKR) is dat alles wat aan een medewerker vergoedt, verstrekt of ter beschikking gesteld wordt, loon is. Een aantal zaken zijn echter uitgezonderd, kennen een nihilwaarde of mogen onbelast vergoed worden. Daarnaast kunt u een deel van de kosten onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Binnen de werkkostenregeling mag u een bepaald percentage van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen of ter beschikking stellen. Voor 2022 bedraagt deze vrije ruimte 1,7% over de eerste € 400.000,- van uw fiscale loonsom. Over het bedrag boven de € 400.000,- bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Komt het bedrag aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen etc. boven de vrije ruimte uit, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.

Salarisadministratie en financiële administratie

Mogelijk worden bepaalde vergoedingen al maandelijks via de salarisadministratie aan uw vrije ruimte toegewezen. Maar een groot aantal kosten worden geboekt in uw financiële administratie. De kosten die vanuit de financiële administratie van belang zijn voor de werkkostenregeling dienen jaarlijks aan de salarisadministratie te worden doorgegeven. De salarisadministratie dient immers jaarlijks achteraf een eventuele eindheffing aan de belastingdienst door te geven.

Mogelijkheden einde van het jaar

Veel werkgevers willen aan het einde van het jaar de medewerkers nog een kerstgeschenk of misschien in deze tijden wel een ‘energie’ bonus geven. Om inzicht te hebben in de eventuele (on)mogelijkheden richting uw medewerkers gaan wij u of uw financiële administratie de aankomende maanden verzoeken om de kosten die voor de WKR van belang zijn, aan ons door te geven. Op deze wijze kunnen wij u inzicht geven in de nog te besteden vrije ruimte en adviseren op mogelijkheden.

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×