Verplichte deelname aan een pensioenfonds

Een pensioenregeling is niet altijd verplicht maar vaak wel bij deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds of een beroepspensioenfonds.

Deelname aan een pensioenregeling is in de volgende gevallen verplicht:

  • als een cao de deelname aan een pensioenregeling verplicht stelt;
  • als de individuele arbeidsovereenkomst deelname aan een pensioenregeling verplicht stelt;
  • als de werknemer verplicht is om deel te nemen in een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds;
  • als onderdeel van een arbeidsvoorwaardenpakket of arbeidsvoorwaardenreglement.

Nederland kent verschillende verplichte en niet-verplichte pensioenfondsen. Pensioenfondsen kunnen ingesteld zijn voor een bedrijfstak of beroepsgroep, of speciaal voor een grote onderneming.

Laat de verplichtstelling onderzoeken om problemen te voorkomen. Wanneer achteraf een verplichtstelling blijkt kan dat financieel grote gevolgen hebben. Wanneer je bedrijf veranderd van activiteiten is toetsing verstandig. Was er een verplichting en valt deze weg door de wijziging van activiteiten laat je dan informeren over de gevolgen voor de werknemers.

Ook na een fusie of overname, opnieuw toetsen!

De sectoraansluiting moet in zo’n geval opnieuw beoordeeld worden en daarvoor moet je zo’n wijziging bij de Belastingdienst melden. De bij deze wijziging betrokken werkgevers ontvangen dan van de Belastingdienst een voor bezwaar vatbare beschikking sectoraansluiting die ziet op de nieuwe situatie.

Cao of pensioenfonds

Derde partijen, zoals pensioenfondsen of cao-partijen, maken soms gebruik van de sectoraansluiting van een werkgever. De Belastingdienst is daarvoor niet verantwoordelijk.

Bij de vaststelling bij welke sector een werkgever wordt aangesloten, houdt de Belastingdienst ook geen rekening met de cao en/of het pensioenfonds waaronder een werkgever en of zijn werknemers vallen.

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×