Verlofplanning

Verlofplanning
Vakantieperiodes kunnen zorgen voor uitdagingen in de planning. Hoe kan je zorgen voor een goede planning en voldoende personeelsbezetting? We geven enkele tips:

1. Start ruim op tijd met de verlofplanning

Vakantieperiodes en feestdagen staan vaak ver van tevoren vast. Je kan al een voorlopige planning opstellen zelfs als nog niet iedereen weet wanneer ze vakantie willen opnemen. Een voorlopige planning triggert medewerkers om over de vakantie(s) na te denken en dit thuis al af te stemmen.

2. Duidelijke afspraken maken rondom verlof aanvragen

Zorg dat er duidelijke afspraken zijn rondom verlof aanvragen en dat iedereen hiervan op de hoogte is (dit zou je kunnen opnemen in een (personeel)handboek). Denk hierbij als voorbeeld aan het maximaal aantal op te nemen weken in de zomerperiode of periodes waarin bij uitzondering verlof opgenomen kan worden. Als medewerkers in een team werken kan er ook eerst in het team overlegd worden wie wanneer vakantie gaat opnemen, dit maakt het ook veel makkelijker voor de verlofplanning.

3. Deadline verlofaanvragen

Medewerkers moeten weten tot wanneer ze het verlof kunnen aanvragen per vakantieperiode en wanneer deze aanvragen beoordeeld worden. Door te werken met deadlines kunnen je op tijd gaan plannen. Dit werkt voor medewerkers ook prettig omdat zij op tijd weten waar ze aan toe zijn. Let op! Je dient als werkgever binnen twee weken na het ontvangen van de schriftelijke aanvraag van vakantiedagen te reageren. Doe je dit niet binnen deze termijn, dan kan de medewerker er vanuit gaan dat de aanvraag is goedgekeurd.

4. Check voordat je aan een nieuwe verlofplanning voor het jaar begint de verlofplanning van voorafgaand jaar.

Hierin signaleer je al drukke periodes en knelpunten, dit kan je meenemen in de nieuwe verlofplanning.

Bijhouden van verlof in NMBRS

Hoe houd je het verlof van medewerkers bij? Doe je dit nog via Excel of verlofkaarten? Dit is echt verleden tijd. In NMBRS kan je de verlofadministratie digitaliseren met de verlofmodule. Met deze verlofmodule registreer je snel het verlof van jouw medewerkers op een eenvoudige manier. Medewerkers kunnen makkelijk zelf verlof aanvragen en jij als werkgever kan dit goed- of afkeuren.
Als je gebruikt maakt van deze verlofmodule is er altijd een actueel overzicht van vrije dagen, vakanties en het verlofsaldo voor jouw medewerker en jou als werkgever.
Wil je meer weten over de verlofmodule binnen NMBRS? Neem dan contact op met jouw contactpersoon binnen Xelio.

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×