Vakantie!

Vakantie!

Hoera! De vakantieperiode staat weer voor de deur. De ene na de andere collega loopt de deur uit om van zijn welverdiende vakantie te gaan genieten. Werkgevers daarentegen kunnen flink aan het werk. Waarom?

De werkgever heeft een vergaande zorg- en informatieplicht voor haar werknemers. Een van de taken van de werkgever is daarbij om ervoor te zorgen dat werknemers tijdig en daadwerkelijk hun vakantiedagen opnemen. Vakantiedagen vervallen niet zomaar dus dat kan bij uitdiensttreding voor een flinke kostenpost zorgen. Uit diverse jurisprudentie is gebleken dat zelfs wettelijke vakantiedagen niet kunnen verjaren na de wettelijke vervaltermijn. Een goede verlofregistratie is daarbij zeer welkom.

Hoe zat het ook alweer? Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar iedere werknemer recht op heeft. Dit is vier keer de wekelijkse arbeidsduur per jaar. Stel dat een werknemer 40 uur per week werkt. Dan heeft hij recht op 160 wettelijke vakantie-uren per jaar, ofwel vier volle weken.

De dagen die de werknemer niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin de werknemer ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, vervallen dus per 1 juli 2022 tenzij er in de cao of arbeidsovereenkomst anders is vermeld. Uitzondering hierop is dat de vakantiedagen niet kunnen vervallen als de werknemer in deze periode niet in staat was om vakantie op te nemen. Voor de uitzonderingsgevallen geldt een vervaltermijn van vijf jaar.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de extra dagen, bovenop de wettelijke dagen, die bij bijvoorbeeld cao of arbeidsovereenkomst zijn afgesproken. Ook hiervoor geldt een vervaltermijn van vijf jaar.

Nu we weer weten hoe het zit kunnen de werkgevers aan het werk. Naast het feit dat ze de werknemers dus (officieel) schriftelijk, duidelijk, tijdig, herhaaldelijk en aantoonbaar moeten wijzen op de vakantiesaldo’s en de daarbij horende vervaltermijnen, is het bovendien de taak van de werkgevers om aan te tonen dat de saldo’s kloppen.

Kort samengevat; zorg ervoor dat er een correcte verlofadministratie wordt gevoerd en dat de werknemers herhaaldelijk worden geïnformeerd over de stand van zaken. Zo voorkom je een hoop problemen!

Mochten er hier vragen over zijn neem dan gerust contact op met Xelio. Wij bieden naast de reguliere salarisverwerking ook de mogelijkheid om de verlofregistratie binnen de salarisadministratie te regelen.

NMBRS

En maakt u al gebruik van de verlofmodule in Nmbrs? Werknemers kunnen dan online een verlofaanvraag indienen en het pakket houdt overzichtelijk bij wie welke uren nog heeft staan. Wel zo makkelijk toch? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel gerust uw contactpersoon voor meer info!

Een fijne vakantie!

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×