Actualiteiten Prinsjesdag 2023

Op dinsdag 19 september 2023 was het Prinsjesdag. Vanwege het demissionaire kabinet zijn er geen ‘spannende’ veranderingen aangegeven. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rij.  

Kilometervergoeding

De gerichte vrijstelling voor kilometervergoeding wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar € 0.23 per kilometer. Een werkgever kan dan maximaal € 0.23 per zakelijke kilometer onbelast vergoeden en dit geldt voor alle soorten vervoer. Als werkgever ben je echter vrij (uitgezonderd eventuele CAO afspraken) of je deze verhoging wilt doorvoeren in je arbeidsvoorwaarden.

Vereenvoudigde vrijstelling OV-abonnement

Elke OV-kaart mag volledig onbelast worden vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld, mits de kaart ook zakelijk wordt gebruikt, waaronder bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer.

Arbeidskorting

De arbeidskorting stijgt in 2024 om de koopkracht te verhogen en gaat werken meer belonen. De maximale arbeidskorting bedraagt in 2024 € 5.553,-.

Vrije ruimte werkkostenregeling

In 2023 is de werkkostenregeling tijdelijk verruimt. Deze verruiming vervalt per 1 januari 2024. In 2024 bedraagt de vrije ruimte over de eerste € 400.000,- aan fiscale loonsom 1,92% en over het restant van de loonsom 1,18%.

Herzien van lage ww-premie

De herziening van de lage ww-premie bij meer dan 30% aan overwerkuren wijzigt. Bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst, voor onbepaalde tijd met vaste uren betaalt de werkgever een lage ww-premie. Op het moment dat een medewerker meer dan 30% overwerk heeft uitgevoerd ten opzichte van zijn contracturen moet de werkgever op dit moment nog de lage premie herzien naar een hoge. Tot en met 2023 geldt dat deze niet herzien hoeft te worden indien een medewerker een arbeidsovereenkomst heeft van 35 uren of meer per week. Vanaf 2024 geldt dat deze niet herzien hoeft te worden bij een arbeidsovereenkomst van 30 uur of meer per week.

Met ons samenwerken?

Meer info
2
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×