Nieuwe Wet Toekomst Pensioenen

De nieuwe Wet Toekomst Pensioenen heeft betrekking op veranderingen in pensioenwetgeving voor bedrijven en hun medewerkers. Hier zijn enkele belangrijke wijzigingen:

  • Ingangsdatum en overgangsperiode: De wet ging in op 1 juli 2023. Pensioenuitvoerders hebben tot 1 januari 2028 de tijd om wijzigingen door te voeren.
  • Premie centraal: In het nieuwe stelsel staat de premie centraal, in plaats van het recht op een bepaalde uitkering.
  • Leeftijdsonafhankelijke premie: De premie wordt niet meer bepaald door de leeftijd van de medewerkers.
  • Nabestaandenpensioen

Een belangrijke wijziging is de verlaging van de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw van 21 naar 18 jaar vanaf 1 januari 2024.

De toetredingsleeftijd verwijst naar de leeftijd waarop een medewerker in de pensioenregeling wordt opgenomen en begint met pensioenopbouw. Voorheen was dit op 21 jaar, maar vanaf 1 januari 2024 moet dit voor alle pensioenregelingen worden verlaagd naar 18 jaar.

 

Wat betekent dit voor werkgevers?

Voor jou als werkgever is het belangrijk om per 1 januari 2024  de pensioenregeling op het punt van de nieuwe toetredingsleeftijd op orde te hebben.

  • Bestaande medewerkers: medewerkers die op 1 januari 2024 al 18 jaar zijn maar nog geen 21 jaar zijn, moeten tijdig worden aangemeld bij de pensioenuitvoerder.
  • Nieuwe medewerkers: Na 1 januari 2024 moeten alle nieuwe medewerkers vanaf 18 jaar worden aangemeld bij de pensioenuitvoerder.
  • Werkgevers moeten de tekst in arbeidsovereenkomsten en andere documenten controleren om ervoor te zorgen dat deze overeenkomen met de nieuwe toetredingsleeftijd. De sjablonen van Xelio m.b.t. de arbeidsovereenkomst zijn voorzien van de juiste tekst.

Wil jij meer informatie over deze wet of heb je andere vragen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van Xelio. Wij helpen je graag.

Met ons samenwerken?

Meer info
2
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×