Liefde op de werkvloer

Liefde op de werkvloer

Het is Valentijnsdag en een mooier moment om het te hebben over ‘liefde op de werkvloer’ is er in principe niet. Uiteraard een delicaat onderwerp, zeker met de impact van de #meetoo-beweging de afgelopen jaren en het recente Rapport-Van Rijn in ons achterhoofd.

Liefdesrelaties op de werkvloer ontstaan al sinds jaar en dag. Het is niet ongewoon dat collega’s gevoelens voor elkaar ontwikkelen, aangezien collega’s de meeste tijd van de week met elkaar doorbrengen. Het kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Denk aan een betere motivatie en samenwerking, maar anderzijds kan liefde op de werkvloer ook een grote uitdaging zijn. Het kan leiden tot conflicten, roddels, negatieve werksfeer of een verminderde verstandhouding met andere collega’s. En wat als de liefde ineens over is?

Iedereen begrijpt vandaag de dag dat liefde op de werkvloer alleen acceptabel is wanneer het gebaseerd is op wederzijdse toestemming, gelijkwaardigheid en vrijwilligheid. Daarnaast moet je bewust zijn van de machtsdynamiek die kan ontstaan tussen collega’s en ervoor zorgen dat er geen sprake is van misbruik van positie of dwang. Maar hoe kun je als werkgever omgaan met dergelijke situaties tussen medewerkers die ontstaan op de werkvloer?

Stel een duidelijk beleid op waarin je de verwachtingen en grenzen rondom relaties op de werkvloer uiteenzet. Denk bijvoorbeeld aan de regel over het melden van relaties aan HR en hoe belangenconflicten te voorkomen.

Zorg voor een open en veilige cultuur zodat medewerkers zich veilig genoeg voelen om romantische relaties, maar ook intimidatie of ongewenst gedrag durven te bespreken. Potentiële problemen kunnen hiermee voorkomen worden of tijdig worden opgelost.

Wees menselijk: als twee medewerkers een romantische relatie hebben die geen negatieve invloed heeft op het werk en uiteraard met consensus is aangegaan te accepteren en hun eigen leven te leiden. Mocht het wel voor problemen zorgen neem deze dan serieus. Biedt indien nodig bemiddeling of begeleiding aan om een dergelijke situatie te beslechten.

Zorg voor een protocol ongewenst gedrag en een vertrouwenspersoon om ongewenste gedragingen aan te kunnen pakken.

Het omgaan met liefde op de werkvloer kan een uitdaging zijn, maar met een duidelijk beleid, open communicatie en een veilige werkomgeving kunnen werkgevers een positieve en professionele omgeving creëren. Laten we daarom de liefdesperikelen op de werkvloer helder en duidelijk benaderen en ons best doen om een balans te vinden tussen werk, mens, hoofd en hart! ❤️

Met ons samenwerken?

Meer info
2
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×