Home »
Betaal je jouw medewerkers meer dan wat de CAO voorschrijft? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In veel bedrijven ontvangen medewerkers een salaris dat hoger ligt dan de CAO-inschaling voor hun functie. Dit kan te maken hebben met hun kwaliteiten of met de noodzaak om talent aan te trekken en te behouden in een krappe arbeidsmarkt. Hierdoor komt het regelmatig voor dat het salarisaanbod niet aansluit bij de formele CAO-inschaling. Dit kan later voor onduidelijkheden zorgen, vooral bij CAO-wijzigingen of loonsverhogingen.
Stel, een medewerker valt volgens de CAO in loonschaal 7, maar om een marktconform salaris te bieden, krijgt hij een salaris dat past bij schaal 8 of hoger. Op papier is hierdoor niet duidelijk in welke schaal de functie valt. Wanneer de CAO wordt verhoogd, kan dit leiden tot problemen bij het correct doorvoeren van de loonsverhoging en mogelijk tot discussies met de medewerker die je juist wilt behouden.
Let op! Ook als jouw medewerker meer verdient dan het in de CAO vastgestelde salaris, ben je verplicht de loonsverhoging door te voeren. Je moet namelijk alle onderdelen van de CAO correct naleven; het ene onderdeel compenseren met het andere is niet toegestaan.
Een CAO-verhoging kan in basis op twee manieren plaatsvinden:
Wanneer de inschaling niet goed is vastgelegd, kan een medewerker later alsnog aanspraak maken op een CAO-verhoging, terwijl dit als werkgever voorkomen had kunnen worden door de juiste schaal direct te registreren.
Een marktconform salaris is belangrijk, maar een duidelijke inschaling en functiebeschrijving zijn minstens zo essentieel. Dit voorkomt administratieve problemen, financiële claims en juridische complicaties in de toekomst.
De adviseurs van Xelio helpen je bij de juiste inschaling, functie-indeling en CAO-toepassing. Zo ben je verzekerd van een correct beloningsbeleid, volledig in lijn met de geldende wet- en regelgeving.
Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!