Duurzame inzetbaarheid: Investeren in de toekomst van werk

Duurzame inzetbaarheid: Investeren in de toekomst van werk

In een wereld die voortdurend verandert en evolueert, is duurzame inzetbaarheid een begrip dat steeds meer aandacht krijgt. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor zowel medewerkers als werkgevers?

Waar gaat het over?
Duurzame inzetbaarheid gaat over het vermogen van medewerkers om gezond, gemotiveerd en productief te blijven gedurende hun hele loopbaan. Het draait om het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid kunnen bedrijven niet alleen het welzijn van hun medewerkers verbeteren, maar ook de prestaties en het succes van de organisatie als geheel bevorderen.

Indicatoren om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid

Indicatoren dat jij als bedrijf je meer moet gaan richten op duurzame inzetbaarheid kunnen onder andere zijn:

  • Een hoog verloop van medewerkers
  • Toenemend ziekteverzuim
  • Verminderde productie
  • Gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden

Door deze indicatoren in de gaten te houden en proactief te reageren op signalen van verminderde inzetbaarheid, kun je als organisatie tijdig maatregelen nemen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen en zo het welzijn en de prestaties binnen de organisatie te verbeteren.

Veel informatie over duurzame inzetbaarheid haal je al uit de feedback die je van medewerkers krijgt. Dit kan zijn over hun welzijn, motivatie en/of ontwikkelingsbehoefte. Als medewerkers aangeven dat ze meer ondersteuning of begeleiding nodig hebben, kan dit een belangrijk signaal te zijn om aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid.

Verschillende generaties op de werkvloer

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verschillende generaties op de werkvloer. Elke generatie heeft namelijk zijn eigen kenmerken, behoeften en manieren van werken. Millennials hechten bijvoorbeeld vaak veel waarde aan flexibiliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en een goede werk-privé balans. Babyboomers daarentegen hebben vaak veel ervaring en kennis die zij graag willen delen en overdragen. Door hier als werkgever op in te spelen en programma’s aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van verschillende generaties, kun je duurzame inzetbaarheid bevorderen en een inclusieve werkomgeving creëren.

Een mooi voorbeeld van hoe je kunt inspelen op verschillende generaties, is het generatiepact in de metaal- en technieksector. Dit pact biedt oudere medewerkers de mogelijkheid om minder uren te werken, met behoud van hun volledige pensioen. Als werkgever geeft dit jou de kans om je medewerkers gezond en gemotiveerd te houden tot aan het pensioen. In het kader van het Generatiepact compenseert de werkgever de helft van het ingeleverde loon van de medewerker. Wanneer meerdere oudere medewerkers van deze regeling gebruikmaken, ontstaat er ruimte voor jongere medewerkers binnen het bedrijf. Hierdoor zal het bedrijf geleidelijk verjongen, terwijl de waardevolle ervaring van de oudere medewerkers behouden blijft. Aangezien de arbeidskosten voor jongeren vaak lager zijn dan voor oudere medewerkers, kan deze regeling kostenefficiënt worden geïmplementeerd.

Persoonlijke ontwikkeling en groei!
Een van de belangrijkste aspecten van duurzame inzetbaarheid is het bieden van mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Dit kan variëren van trainingen en workshops tot coaching en mentoring programma’s. Door medewerkers te ondersteunen bij hun professionele ontwikkeling, kunnen zij hun vaardigheden en kennis blijven verbeteren en relevant houden in een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Bevorderen gezonde levensstijl
Daarnaast is het bevorderen van een gezonde levensstijl en een goede werk-privé balans essentieel voor duurzame inzetbaarheid. Bedrijven kunnen hierbij denken aan het aanbieden van gezondheidsprogramma’s, flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken. Een gezonde en gelukkige werkomgeving draagt niet alleen bij aan het welzijn van medewerkers, maar ook aan hun motivatie en betrokkenheid bij het werk.

Xelio biedt ondersteuning, ontzorging en advies

Onze adviseurs staan klaar om samen met jou te werken aan het verkennen van flexibele werkmogelijkheden en loopbaanontwikkelingsprogramma’s die zowel jongere als oudere medewerkers ondersteunen in hun groei en ontwikkeling binnen jouw bedrijf. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, kun je bouwen aan een sterke en veerkrachtige workforce die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. Het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.

 

 

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×