De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

De WAB is ingevoerd door de overheid en in 2020 ingegaan. Wij willen u graag begeleiden in de controle op de uitvoering daarvan.

Wat houdt de wet WAB in het kort in?

  • Hoge WW premie voor flexibele contracten en contracten voor bepaalde tijd (nul uren contracten en min-max contracten). Daarnaast ook op contracten voor onbepaalde tijd met vaste uren die meer dan 30% afwijken van de vaste uren door extra uren.
  • Lage WW premie voor contracten met vaste uren die voor onbepaalde tijd zijn afgesloten, deze contracten moeten schriftelijk, ondertekend aanwezig zijn in het personeelsdossier.
  • Bij nul uren contracten van 12 maanden of langer moeten vaste uren worden aangeboden. De werknemer heeft keuze de vaste uren wel/niet te accepteren, dit moet vervolgens vastgelegd worden in het dossier.

De overheid heeft vanwege de corona maatregelen enige coulance gegeven op de controle en het juist uitvoeren van de wet WAB.

  1. De controle op de getekende contracten voor onbepaalde tijd in het dossier vanaf 1 april 2020 is uitgesteld tot 1 juli 2020.
  2. De afwijking van 30% op de vaste uren heeft de overheid voor heel 2020 opgeschort.

De vastlegging van de contracten in het dossier heeft invloed op de af te dragen premies in de loonaangifte. Deze wordt namelijk bepaald door de aanwezigheid van het getekende contract. Dat betekent dat wij extra controle dienen uit te voeren op de compleetheid van het dossier om de hoogte van de WW premie juist toe te passen.

Heeft u het vastleggen van het personeelsdossier in eigen beheer?
Dan zijn wij verplicht tot het  controleren of de contracten getekend aanwezig zijn, zoals ze opgenomen zijn in de salarisadministratie. Wij kunnen deze controle voor u uitvoeren en aanvullingen doen, u kunt dat ook zelf doen n.a.v. een door ons opgestelde lijst met een daarbij horende verklaring.

Maken wij voor u de contracten?
Dan controleren wij of de administratie compleet is met getekende contracten. Vervolgens vragen wij de ontbrekende gegevens bij u op. Daar waar nodig  (bijvoorbeeld ontbrekende stukken uit het verleden) kunnen wij aanvullen.

Met ons samenwerken?

Meer info
2
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×