Home »
Wist je dat werkgevers aan medewerkers een onbelaste reiskostenvergoeding kunnen geven van maximaal € 0,23 per kilometer? In de praktijk zien we echter vaak dat werkgevers een lagere reiskostenvergoeding hanteren voor woon-werkkilometers, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maken van een staffel of door de vergoeding te maximeren.
Zowel voor werkgevers als medewerkers kan het heel aantrekkelijk zijn om de reiskostenvergoeding (fiscaal) optimaal te benutten. Dit kan eenvoudig door een cafetariaregeling aan te bieden.
Met een cafetariaregeling kunnen medewerkers hun brutoloon uitruilen voor nettoloon, bijvoorbeeld in de vorm van een onbelaste reiskostenvergoeding. Het bedrag dat medewerkers kunnen uitruilen, is het verschil tussen de door de werkgever betaalde reiskostenvergoeding en de fiscaal toegestane onbelaste reiskostenvergoeding. Hierdoor ontvangt de medewerker een deel van het brutoloon netto, wat leidt tot een belastingvoordeel. Voor de werkgever betekent dit een lagere afdracht van sociale lasten, omdat het brutoloon van de medewerker daalt.
Het is belangrijk om te weten dat een lager brutoloon invloed kan hebben op zaken zoals kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, huurtoeslag en uitkeringen zoals WIA en WW. Daarom is het essentieel om de afspraken over de uitruil en de mogelijke gevolgen voor de medewerker schriftelijk vast te leggen, in overeenstemming met de regels van de cao of de wet.
Medewerkers beschouwen de uitruilmogelijkheid als een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Wil je meer weten over de voorwaarden en mogelijkheden van de cafetariaregeling? Neem dan gerust contact met ons op!
Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!