Home »
De discussie over de Aof-premie, het arbeidsongeschiktheidsfonds, blijft volop in het salarisnieuws. Recentelijk is er een collectieve claimactie gestart door massaalbezwaar.nl, die zich richt op de vraag of werkgevers mogelijk te veel premie hebben betaald en of deze te hoge premies teruggevorderd kunnen worden.
De Aof-premie (Arbeidsongeschiktheidsfonds-premie) is een verplichte bijdrage die werkgevers periodiek afdragen via de aangifte loonheffingen. Deze premie financiert onder andere de WIA-uitkeringen. Voor 2025 wordt de premie vastgesteld op 6,28% voor kleine werkgevers en 7,64% voor middelgrote en grote werkgevers, gebaseerd op de loonsom.
Wat is de kern van de discussie?
Volgens de initiatiefnemers zou de Aof-premie sinds 2019 hoger uitvallen dan nodig is. Ze stellen dat het fonds grote overschotten heeft opgebouwd, met een geschat vermogen van maar liefst € 40 miljard eind 2025. Zij baseren zich op de veronderstelling dat de Aof-premie volgens een omslagstelsel wordt geheven, waarbij de premies bedoeld zijn om lopende uitkeringen te financieren. Als dat klopt, zouden grote reserves niet in overeenstemming zijn met de oorspronkelijke bedoeling. Daarom overwegen zij een juridische procedure om mogelijk te veel betaalde premies terug te vorderen, waarbij ze stellen dat ruim 20% van de betaalde premie onterecht is. De uitkomst van deze procedure is nog onzeker, en het indienen van een claim moet binnen vijf jaar gebeuren (2019-2024).
Ander standpunt UWV en ministerie
Het UWV en het ministerie van SZW geven echter aan dat de Aof-premie niet te hoog is. Volgens het UWV is er geen sprake van een omslagstelsel, omdat de Staat eind jaren negentig is overgestapt op een ander systeem. Een hoogleraar Fiscale Economie twijfelt daar echter aan, en stelt dat de grote reserves mogelijk niet in overeenstemming zijn met de oorspronkelijke opzet. Daarnaast meldt het ministerie dat het arbeidsongeschiktheidsfonds ook gebruikt wordt om andere gaten te vullen, zoals in 2025 door een verhoging van de premie om de geschrapte btw-verhoging op cultuur te dekken.
Wat kun je doen?
Wil jij als werkgever bezwaar maken, dan kun je je aansluiten bij een collectieve procedure of individueel stappen ondernemen. Op de website van massaalbezwaar.nl vind je meer informatie over dit initiatief.
We nemen geen stelling in en doen geen uitspraken over de (on)rechtmatigheid van de regeling of over de kans van slagen van de procedure. Wel willen we je op de hoogte stellen van deze procedure, zodat je zelf kunt overwegen of je je wilt aansluiten bij dit initiatief.
Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen voor je volgen en informeren we je zodra er nieuwe standpunten of uitspraken zijn. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op met onze collega’s Colin Neuber of Sabine Lenderink.
Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!