Aanvullend geboorteverlof

Aanvullend geboorteverlof

Sinds juli 2020 kan een werknemer gebruik maken van aanvullend geboorteverlof. Na de bevalling van de partner heeft de werknemer recht op 5 dagen geboorteverlof, als werkgever zijn dat dagen die je 100% doorbetaald en hiervoor heeft de overheid geen tegemoetkoming. 

Daarnaast kan de werknemer sinds 1 juli 2020 ook gebruikmaken van aanvullend geboorteverlof, eerst moet het geboorte verlof (5 dagen) opgemaakt worden voordat de werknemer gebruik kan maken van aanvullend geboorte verlof (5 weken). Dit aanvullend geboorteverlof moet binnen een half jaar na de geboorte van het kind zijn opgenomen. 

Spelregels aanvullend geboorteverlof: 

  • De werknemer vraagt het aanvullend geboorteverlof aan bij de werkgever, de dagen worden in overleg met de werkgever ingepland. 
  • Aanvullend geboorteverlof kun je maar eenmaal aanvragen en niet in gedeeltes, dus maak duidelijke afspraken wanneer het verlof wordt opgenomen. Het verlof kan ook alleen aangevraagd worden in hele weken. 
  • De werkgever vraagt het aanvullend geboorte verlof aan bij het UWV (let op, dat moet via de E herkenning of via de ketenmachtiging). Heeft Xelio een ketenmachtiging, dan kunnen wij de uitkering voor de werknemer aanvragen. 
  • Aanvullend geboorteverlof wordt voor 70% vergoed door het UWV, maar let op: dat is 70% van het SV-loon, met als maximum het maximumdagloon. 

Is er sprake van een pensioen of andere verzekeringspremie, dan verlaagd dit het bedrag wat wordt vergoed. Verdiend de werknemer meer dan het maximumdagloon, dan zal de uitkering niet hoger zijn dan 70% van het maximumdagloon. Dat is dus niet altijd 70% van je bruto loon. 

  • Bij de aanvraag kan de werkgever kiezen of de uitkering van het UWV uitgekeerd wordt aan de werknemer of aan de werkgever. Wanneer er sprake is van pensioenopbouw over het verlof, dan kun je de uitkering beter als werkgever ontvangen. Is er geen sprake van een pensioen, dan kan de uitkering ook naar de werknemer zelf. 
  • Vergeet niet de opgenomen uren door te geven aan Xelio, want deze moeten wij immers inhouden op het loon! 
  • Leg alle afspraken over het geboorte verlof vast in een addendum. 

Natuurlijk kan Xelio een addendum met de gemaakte afspraken maken, neemt u gerust contact op met uw salarisadviseur. 

Is de werknemer niet instaat om het gehele aangevraagde verlof op te nemen, dan moet de werkgever of de werknemer de tegemoetkoming terug betalen aan het UWV. Hiervoor zijn wijzigingsformulieren beschikbaar op de site van het UWV. 

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×