Aanvullend geboorte verlof

Sinds juli 2020 kan een werknemer gebruik maken van aanvullend geboorte verlof.

Na de bevalling van de partner heeft de werknemer recht op 1 week geboorte verlof, als werkgever zijn dat dagen die je 100% doorbetaald en hiervoor heeft de overheid geen tegemoetkoming.

Daarnaast kan de werknemer ook gebruikmaken van Aanvullend geboorte verlof, eerst moet het geboorte verlof (1 week) opgemaakt worden voordat de werknemer gebruik kan maken van aanvullend geboorte verlof (5 weken). Dit aanvullend geboorteverlof moet binnen een half jaar na de geboorte van het kind zijn opgenomen.

Spelregels aanvullend geboorteverlof:

  • Werknemer vraagt het aanvullend geboorte verlof aan bij de werkgever, de dagen worden in overleg met de werkgever ingepland.
  • Aanvullend geboorte verlof kun je maar 1 maal aanvragen en niet in gedeeltes, dus maak duidelijke afspraken wanneer het verlof wordt opgenomen.
  • De werkgever vraagt het aanvullend geboorte verlof aan bij het UWV (let op, dat moet via de E herkenning of via de ketenmachtiging).
  • Aanvullend geboorte verlof wordt voor 70% vergoed door het UWV, maar let op: dat is 70% van het SV-loon, met als maximum het max dagloon.

Is er sprake van een pensioen of andere verzekeringspremie, dan verlaagt dit het bedrag wat wordt vergoed. Verdiend de werknemer meer dan het max dagloon, dan zal de uitkering niet hoger zijn dan 70% van het max dagloon

  • De werkgever ontvangt de uitkering van het UWV en keert deze uit aan de werknemer wanneer hij het aanvullend geboorteverlof verrekend met het loon.
  • Leg alle afspraken over het geboorte verlof vast in een addendum.

Natuurlijk kunnen wij een addendum met de gemaakte afspraken voor u maken, neemt u gerust contact op met uw salarisadviseur.

Is de werknemer niet instaat om het gehele aangevraagde verlof op te nemen, dan moet de werkgever de tegemoetkoming terugbetalen aan het UWV. Hiervoor zijn wijzigingsformulieren beschikbaar.

Met ons samenwerken?

Meer info
1
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×