Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Gaat u als onderneming investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen en betaalt u deze uiterlijk 31 december 2022, dan mag u met behulp van de tijdelijke crisismaatregel BIK, 3% van de investeringskosten op uw af te dragen loonbelasting in mindering brengen.

De Nederlandse economie krijgt door de coronacrisis flinke klappen. Om het uitstellen en afstellen van investeringen binnen het bedrijfsleven te beperken introduceert de overheid een nieuwe (tijdelijke) stimuleringsregeling: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Met de BIK verlaagt het kabinet de kosten voor bedrijven die investeren.

De BIK omvat een fiscale aftrek voor de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen. Deze aftrek bedraagt 3% voor totale investeringen tot € 5 miljoen, voor het meerdere bedraagt de aftrek 2,44%. De aftrek wordt anders dan bijvoorbeeld de KIA, MIA en EIA verrekenend via de af te dragen loonbelasting. Voorwaarde om van deze aftrek gebruik te kunnen maken is dan ook, dat de organisatie personeel in dienst heeft en (voldoende) loonbelasting afdraagt.

Bedrijven mogen maximaal 4 keer per jaar een aanvraag indienen. Meerdere investeringen kunnen in één aanvraag gebundeld worden. De minimale investeringsomvang bedraagt €1.500 per bedrijfsmiddel én €20.000 per aanvraag. De regeling kent geen maximum, echter kan nooit meer worden verrekend dan aan loonbelasting wordt afgedragen.

Investeringen waarvoor de opdrachten op of na 1 oktober 2020 zijn verstrekt, uiterlijk 31 december 2022 volledig zijn betaald én binnen 6 maanden na deze volledige betaling in gebruik worden genomen, komen voor de aftrek in aanmerking. De BIK mag, indien mogelijk, gecumuleerd worden met de KIA, EIA, MIA of Vamil.

Meer weten over de BIK? Neem contact met ons op.

Met ons samenwerken?

Word partner
0
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×